När du ska ut och vandra i skog och mark är det ytterst viktigt att du har bekväma och fotriktiga skor. Det finns en rad olika vandringskängor och skor att välja mellan. Under en vandring är det viktigt att fötterna får bra stabilitet och att du inte får skoskav. Med sköna innersulor och bra svikt i sulan kommer vandringen att kännas lätt.

Välj gärna ett par vandringskängor med räfflade sulor som ger ett bra grepp mot underlaget och förhindrar att du halkar. Många vandringskängor är tillverkade av slitstarkt material som gör att de håller för många vandringar. En stor del av de kängor som används vid vandring är dessutom andningsaktiva vilket gör att du inte svettas om fötterna.

Vissa kängor och skor är mer lämpade för vandring medan andra kängor passar bättre vid klättring och tuffare terränger. Titta runt lite innan du bestämmer dig för vilka vandringskängor som du vill köpa. Andra saker att tänka på vid val av bra utomhusskor är om de är vattentåliga. De flesta skor, oavsett om de tål vatten eller inte, behöver förses med impregnering innan de används första gången. Därefter är det bra att med jämna mellanrum ha lite skovård så att vandringskängorna håller sig snygga flera år framöver.